Kogelbiefstuk, vertrouwd lekker

Na alle vakanties komen we weer in het normale ritme, dus ook qua voeding. Gezond en gevarieerd eten is de basis voor een gezonde leefstijl. Wij dragen graag ons steentje bij met verantwoorde maaltijden en vooral: vlees van vertrouwde herkomst.

Onze kogelbiefstuk is daarbij al generaties lang een klassieker. Gesneden van de beste delen. Van prachtige Hollandse luxe vrouwelijke runderen, geselecteerd door branche erkende Meesterslager Dennis van Dun. Deze kogelbiefstuk is deze week extra voordelig geprijsd.

Hieronder vindt u het bakadvies zoals wij vinden dat u de biefstuk het beste kan bakken.

HOE BAK JE DE PERFECTE BIEFSTUK?

Biefstuk bakken is een kunst, maar het is niet moeilijk. Neem de tijd en volg de stappen:

1. Haal de biefstuk een uurtje voor bereiding uit de koeling en uit de verpakking. Laat het vlees onverpakt, maar wel afgedekt op kamertemperatuur komen.

2. Verwarm de borden voor in een oven op 50 graden (of met warm water).

3. Smelt flink wat roomboter (of Blue Band – vast, niet vloeibaar) op hoog vuur in een hete pan. Wacht tot de boter uitgebruisd en goudbruin is.

4. Dep, terwijl de boter smelt, het vlees voorzichtig droog met keukenpapier en bestrooi het met peper en zout. Doe dit vlak voordat u het gaat bakken, voor het lekkerste vleeskorstje.

5. Leg de biefstuk met een tang voorzichtig in de gesmolten boter. Laat het vuur hoog staan. Beweeg de biefstuk rustig over de bodem van de pan, zodat de boter niet verbrandt. Schroei de ene zijde gedurende een minuut.

6. Keer het vlees dan om. Schroei ook de andere zijde in een minuut dicht.

7. Vindt u biefstuk ‘rare’ (rood) het allerlekkerste, neem het vlees dan uit de pan. Wilt u het vlees minder rood en meer doorbakken, dan is nu aan u de keuze hoe lang u de biefstuk nog bakt*. Zet het vuur laag:

  • Licht doorbakken (medium-rare): bak nog 1 á 2 minuten per zijde
  • Half doorbakken (medium): bak nog 2 á 3 minuten per zijde
  • Goed doorbakken (well done): bak nog 3 á 4 minuten per zijde

* de tijden zijn afhankelijk van de dikte van de biefstuk.

Blijf tijdens het bakken boter over de biefstuk druppelen.

8. Laat de biefstuk na het bakken enkele minuten rusten op een warm bord onder aluminiumfolie. Zo verdelen de vleessappen zich optimaal.

9. Serveer de biefstuk met versgebakken frieten en een mooie salade. Een echte klassieker!